Špargľa lekárska
Kód: 70692.png?63cfc931)
.png?63cfc961)
.png?63cfc981)
.png?63cfc9a0)
Podrobný popis
Špargľa lekárska - vytrvalá zelenina pestovaná pre svoje krehké, chutné výhonky. Ide o dlhovekú rastlinu, ktorá môže pri správnej starostlivosti plodiť na jednom stanovišti až 15–20 rokov. Špargľa patrí medzi prvú jarnú zeleninu a je cenená pre svoju výbornú chuť, nízky obsah kalórií a bohatstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov. Rastlina dorastá do výšky 100–150 cm a tvorí jemné, vzdušné stonky so šupinatými listami. Špargľa je obvykle pestovaná v dvoch formách – ako zelená špargľa, ktorá sa zberá nad povrchom pôdy, alebo biela špargľa, ktorá sa pestuje pod zemou, aby zostala bez prístupu svetla. Najlepšie prospieva na slnečných stanovištiach. Prvý zber je možný až v druhom roku po výsadbe, pričom vrchol produkcie nastáva v treťom roku. Špargľa lekárska je ideálnou voľbou pre tých, ktorí chcú pestovať zeleninu, ktorá je chutná, zdravá a dlhodobo produktívna.Je výborný na jarnú detoxikáciu a prečistenie organizmu, pôsobí dobre na pečeň a obličky. Pomáha tiež pri ochorení ciev, krvotvorby alebo kože.
Pestovanie: Vytrvalá bylina, 40–150 cm vysoká. Plodom je červená bobule. Rastie roztrúsene na výslnných trávnatých a krovinatých stráňach, pozdĺž ciest, na okrajoch viníc, na pôdach zásaditých až slabo kyslých, piesočnatohlinitých. Špargľa býva pestovaná v záhradách, používa ako dekoratívny prvok k rezaným kvetom do kytíc, ale aj ako zelenina – zužitkovávajú sa výhonky. Používa sa aj v ľudovej medicíne. Špargľa je výborná na jarnú detoxikáciu a prečistenie organizmu, pôsobí dobre na pečeň a obličky. Pomáha tiež pri ochorení ciev, krvotvorby alebo kože. Špargľu by mali jesť aj ľudia s reumou a diabetom, ktorým pomáha so správnym metabolizmom.
Viac na: Návod na pestovanie cibuľovín
Dodatočné parametre
Kategória: | Trvalková zelenina |
---|---|
Svetlo: | Slnko |
Balenie: | podzemok |
Plant Passport: | A: Asparagus B: CZ-4282 C: 25/FP/0027 D: NL |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.