Drieň obyčajný 'Alosza'
Kód: 87152Podrobný popis
Drieň obyčajný 'Alosza' - syn. Alesha". Jedna z najranejších odrôd, dozrieva v prvej polovici augusta. Plody sú oválne, žltej farby, s priemernou hmotnosťou 3,5-5 g. Čerstvé sú veľmi dobré, ale vďaka svojej farbe a zaujímavej chuti sú zaujímavé na ďalšie spracovanie.
Pestovanie: Drieň sa zaraďuje medzi teplomilné ovocné dreviny s vápenatými pôdami. Najlepšie jej vyhovujú neutrálne alebo mierne zásadité pôdy, slnečné otvorené polohy, južné, juhovýchodné a juhozápadné svahy. Znáša aj suchšie podmienky, pretože má hlboké korene a dokáže si zabezpečiť vlahu aj v podmienkach s nerovnomerne rozloženými zrážkami. Viac vlahy potrebuje len v období dozrievania, ktoré v závislosti od ročného obdobia trvá od augusta do septembra. Je plne mrazuvzdorná v dreve aj v kvete. Môže sa úspešne pestovať až do nadmorskej výšky 600 m. Chladné polohy, najmä tie s častými hmlami, jej príliš nevyhovujú. Neznáša ani zatienenie alebo čiastočné zatienenie. Vyžaduje si hlbší rez, najmä po výsadbe v období formovania. Pri výsadbe kríka sa ponecháva 3 - 5 hlavných konárov, ktoré sa skracujú približne o tretinu až polovicu. Rez sa opakuje počas prvých troch rokov pestovania. Pri výsadbe štepeného stromu sa môže pestovať koruna s terminálnou korunou alebo bez nej (dutá koruna) podobným spôsobom ako pri jadrovinách alebo kôstkovinách. Keďže drieň vytvára na ročnom poraste, ktorého produkcia je prirodzene stačí, ak sa prerezaním iba odľahčí krík alebo koruna. V ľudovom liečiteľstve sa kríky stále odporúčajú pri tráviacich ťažkostiach, najmä pri črevných problémoch, a to akútnych (napríklad pri hnačke a kŕčoch v bruchu) aj chronických. Liečivé účinky plodov drieňa sú známe už od staroveku. V tomto smere sú užitočné všetky časti rastliny (kôra, korene, výhonky, plody). Kôra, korene alebo výhonky sa používali napríklad proti horúčke. Plody sa môžu používať pri črevných ochoreniach. Lieky z listov, kvetov a plodov sa môžu používať na liečbu tráviacich problémov, anémie, ochorení pečene alebo obličiek. Čerstvá koncentrovaná šťava získaná z plodov sa používa pri liečbe cukrovky. Koncentrovaná šťava sa v tradičnej medicíne používa aj na liečbu kožných ochorení. Dužina plodov a olej získaný z kôstok sú užitočné na liečbu a regeneráciu poškodených kožných tkanív. Kôstky sa môžu kombinovať aj s inými, menej hodnotnými plodmi. V juhozápadnej Európe sa plody s obľubou spracúvajú na kompóty a konzervy. Kulinársky zaujímavé je použitie trniek v kompótoch zmiešaných s brusnicami a hruškami ako prílohy k divine. Ovocie sa tiež konzervuje sušením alebo mrazením. Sušená mletá dužina sa tiež používa na posypanie pečeného mäsa. Zo sušených kríkov sa pripravuje lahodný čaj podobný šípkovému. Z plodov sa vyrába aj chutný sirup s vysokým obsahom vitamínov. Plody sa môžu nakladať do alkoholu alebo sa z nich vyrába víno či pálenka. Okrem vitamínov, antokyánov a fenolových látok obsahuje ovocie vysoké množstvo kyselín a pektínu, ktoré majú vplyv na jeho želírovacie vlastnosti. Logicky sa už po stáročia používa na prípravu marmelád, želé a kompótov. Pri spracovaní na potravinárske výrobky je zvyčajne potrebné pridať dostatočné množstvo cukru.
Dodatočné parametre
Kategória: | Japonské driene- driene |
---|---|
Svetlo: | Slnko |
Balenie: | kontajner |
Plant Passport: | A: Cornus B: CZ-0701 C: 21/FP/0157 D: PL |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.