Drieň veľkoplodý 'Elegantný'
Kód: 4237Podrobný popis
Drieň veľkoplodý 'Elegantný' - veľkoplodý drieň, ktorý sa vyznačuje vysokou a pravidelnou úrodou s atraktívnymi podlhovastými plodmi (s hmotnosťou do 5 g), tmavočervenej vínovej farby (v plnej zrelosti). Dužina je tiež tmavočervená, hustá so sladkokyslou a aromatickou chuťou. Zrelý ker môže priniesť 30-45 kg plodov. Samotný krík dosahuje výšku približne 3 m. Zber sa začína koncom augusta a pokračuje do septembra.
Pestovanie: Drieň sa zaraďuje medzi teplomilné ovocné dreviny s vápenatými pôdami. Najlepšie mu vyhovujú neutrálne alebo mierne zásadité pôdy, slnečné otvorené polohy, južné, juhovýchodné a juhozápadné svahy. Znáša aj suchšie podmienky, pretože má hlboké korene a dokáže si zabezpečiť vlahu aj v podmienkach s nerovnomerne rozloženými zrážkami. Viac vlahy potrebuje len v období dozrievania, ktoré v závislosti od ročného obdobia trvá od augusta do septembra. Je plne mrazuvzdorný v dreve aj v kvete. Dá sa úspešne pestovať až do nadmorskej výšky 600 m. Chladné miesta, najmä tie s častými hmlami, mu príliš nevyhovujú. Neznáša ani tieň alebo polotieň. Vyžaduje si hlbší rez, najmä po výsadbe v období formovania. Pri výsadbe kríka sa ponechá 3-5 hlavných konárov, ktoré sa skrátia približne o tretinu až polovicu. Prerezávanie sa opakuje počas prvých troch rokov pestovania. Pri výsadbe štepeného stromu možno pestovať korunu s terminálnou korunou alebo bez nej (dutá koruna) podobne ako pri jadrovinách alebo kôstkovinách. Keďže drieň vytvára ročnú úrodu, ktorá je prirodzene dostatočná, prerezávanie spočíva len v odľahčení kríka alebo koruny. V ľudovom liečiteľstve sa drieň stále odporúča pri tráviacich ťažkostiach, najmä pri črevných problémoch, a to akútnych (ako sú hnačka a kŕče v bruchu) aj chronických. Liečivé účinky plodov drieňa sú známe už od staroveku. V tomto smere sú užitočné všetky časti rastliny (kôra, korene, výhonky, plody). Kôra, korene alebo výhonky sa používajú napríklad proti horúčke. Plody sa môžu používať pri črevných ochoreniach. Lieky z listov, kvetov a plodov sa môžu používať na liečbu tráviacich problémov, anémie, chorôb pečene a obličiek. Čerstvá koncentrovaná šťava získaná z ovocia sa používa pri liečbe cukrovky. Koncentrovaná šťava sa používa aj v tradičnej medicíne na liečbu kožných ochorení. Dužina plodov a olej získaný z kôstok sú užitočné na liečbu a regeneráciu poškodených kožných tkanív. Môže sa kombinovať aj s inými, menej hodnotnými druhmi ovocia. V juhozápadnej Európe sa ovocie s obľubou spracováva na kompóty a konzervy. Kulinársky zaujímavé je použitie trniek v kompótoch s brusnicami a hruškami ako prílohy k divine. Ovocie sa konzervuje aj sušením alebo mrazením. Sušená mletá dužina sa používa aj na posypanie pečeného mäsa. Zo sušených kríkov sa pripravuje chutný čaj, podobne ako zo šípok. Z plodov sa vyrába aj chutný sirup s vysokým obsahom vitamínov. Ovocie sa môže nakladať do alkoholu alebo sa z neho vyrába víno či destilát. Okrem vitamínov, antokyánov a fenolových látok obsahuje ovocie aj veľké množstvo kyselín a pektínu, ktoré majú vplyv na jeho želírovacie vlastnosti. Logicky sa už po stáročia používa na prípravu marmelád, želé a kompótov. Pri spracovaní na potravinárske výrobky je zvyčajne potrebné pridať dostatočné množstvo cukru.
Dodatočné parametre
Kategória: | Drieň veľkoplodý |
---|---|
Svetlo: | Slnko, Polotieň |
Balenie: | prostokorenný stromček |
Plant Passport: | A: Cornus B: CZ-0701 C: 24/FP/0112 D: PL |
Plant Passport 2: | A: Cornus B: CZ-0701 C: 22/FP/0161 D: PL |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.